0
 1. Még üres a kosarad!
  Nézd meg akcióinkat!

Miért jobb a vinyl, mint a digitális zene?

Először is fontos leszögezni, hogy a vinylt MP3-mal összehasonlítani sincs értelme, az igazi vetélytársa a CD. Ez egy elég erősen szubjektív témakör, azonban aki nem elfogultan közelít a témához, annak a kettő azonos hangélményt tud okozni.

Persze aki sokat hallgat LP-t, az egy idő után meghallja a különbséget CD és vinyl között. És nem azért mert torzít, vagy recseg, hanem mert az LP-nek van egy olyan jelenlét-érzete, amit a CD nem tud pótolni.

Karinthy nyomán úgy is feltehetnénk a kérdést: Jobb-e az CD mint a LP? És ha igen, miért nem?

Árban talán még nehezebb a helyzet, mert ahogy lépkedünk felfelé a skálán, lényeges különbségek vannak az egyes szintek között. Például a múlt héten tesztelt fél millió forintos Pro-Ject/Ortofon lejátszó mellett egy ugyanennyibe kerülő CD lejátszó sokkal gyengébben fog szólni. Viszont egy 100 ezer forintos CD lejátszó valószínűleg le fog pipálni egy gyengépp LP-t.

Mégis miért lehet akkor jobbnak nevezni? Összeszedtünk 5 ütős érvet.

 1. A minőségi zene záloga
  Aki kizárólag vinyl-t hallgat, automatikusan elkötelezi magát a magas minőségű zene mellett. Keress csak Justin Biebert bármelyik lemezüzletben... A Believe 2012-ben másfélmillió példányban eladott CD, mégse lehet lemezen kapni. De ugyanez igaz Miley Cyrusra, Pinkre és az összes többi trendi előadóra. Az LP célközönsége kifejezetten érzékeny a valódi, gondosan megírt zenére - a nyálas, szintetizátoros / elektromos zenék ezen a rostán szerencsére fennakadnak.
 2. A lemezvásárlás is egy élmény
  Persze nem az online rendelésről beszélünk, hanem a klasszikus, bolti vásárlásról. Sajnos ez a metódus egyre inkább kihalóban van az internetes áruházak miatt - a boltban polcokon sorakozó lemezek varázsa pótolhatatlan.
 3. Jobb hangzás
  A vinyl tömörítetlen: pontosan úgy szól, ahogy a producer és a zenekar azt megálmodta. Éppen ezért kevés modern zeneforrás veheti fel vele a versenyt. A vinyl-t nem érte el a digitális technikákkal terjedő dinamika-háború, ahol számítógépes eszközökkel elégítették ki a modern tömegigényeket: a cél a háttérzaj elnyomása volt (pl kocsiban, tömegközlekedésen, bárokban), amit úgy értek el, hogy a dinamikatartományt összenyomták. A halk részek felhangosításával továbbá fent lehet tartani a figyelmet - ezért is halljuk úgy, hogy ordítanak a reklámok, pedig azok a megengedett hangerőn belül vannak, csak épp minimális a dinamika az azt megelőző filmekkel összehasonlítva. Ha kételkedsz benne, nézd meg ezt az összehasonlítást!

 4. Értékállóbb
  Az iTunes korában már a megvásárolt zene már nem a sajátunk, egyszerűen csak licenszeljük. Teljesen más a helyzet a vinyl-lel. Egy lemez vásárlása befektetés is egyben: komplett iparág épül vinyl adás-vételre, mivel az egyes lemezek nem vesztenek az értékükből. Egy nagyobb gyűjteménynek komoly értéke van: akár egyesével, akár együtt el lehet adni szükség esetén.
 5. Időtállóbb
  Köztudott, hogy a CD rövidesen meg fog halni. Sőt, nem csak a CD, hanem minden olyan megfogható formátum el fog tűnni, amit egy CAT5-ös kábelen át lehet szuszakolni. Egyszerűen kiszorítják a modern, tömörítésmentes streaming megoldások.
  Egy vinyl-t azonban akárhogy gyűrünk-hajtogatunk, a hangélményt nem lehet átadni másképp. Ugyan emberöltőnként feleződik az LP hallgató tábor, de a technológia mindaddig fent fog maradni, amíg lesz aki hallgatja.
Szerző: szubjektiv

Ez is érdekelhet

Ezek a mai fiatalok... Na persze régebben is feltekerték volna a hangerőt ha elolvasták volna ezt a cikket!

Miért bömböltetik a zenét az összes szórakozóhelyen?

Ezek a mai fiatalok... Na persze régebben is feltekerték volna a hangerőt ha elolvasták volna ezt a cikket!

Sok tanulmány foglalkozott már a zene sportteljesítményre gyakorolt hatásával - a legérdekesebbekből szemezgettünk.

5 ok, amiért hasznos zenét hallgatni sportolás közben

Sok tanulmány foglalkozott már a zene sportteljesítményre gyakorolt hatásával - a legérdekesebbekből szemezgettünk.