0
  1. Még üres a kosarad!
    Nézd meg akcióinkat!

Miért bömböltetik a zenét az összes szórakozóhelyen?

Ezek a mai fiatalok... Kocsiban, diszkóban, koncerten - mindenhol bömböl a zene. Ha meg sétálnak akkor a fülhallgatóban dübörög a basszus. De miért?

A rövid válasz: nagyobb a kocsma forgalma, ha hangos a zene.

Egy pár évvel ezelőtti, alkoholizmust kutató tanulmány részeként Nicolas Guéguen (2008) és csapata azt találták, hogy a hangos, pörgős zene hatására gyorsabban kiürülnek a poharak, mintha lágy és/vagy halk zene szólna. A kutatók szombat esténként bárokat látogattak Franciaországban, egyenként nagyjából 40 férfi viselkedését figyelve (18-35 év közöttiek).

A tulajdonos engedelmével változtatták a zene hangerejét 72 dB és 88 dB között (összehasonlításképp előbbi az utca átlagos zaja, utóbbi pedig egy fűnyíró hangereje). Az eredmény egyértelmű:

egy pohár sör elfogyasztása átlagosan 14 percről 11 percre csökkent.

És persze amint kiürült, újratöltötték, ezzel jócskán növelve a bár aznapi bevételét.

De miért?

Két magyarázatot találtak rá, valószínűleg a kettő együtt okozza a hatást. Egyértelmű, hogy hangos zene mellett nehezebb beszélgetni - marad tehát a folyamatos kortyolgatás, vagy a táncolás. A zene eltompítja a hallásunkat, ezzel a többi érzékszervünket felerősítve - hasonlóan néhány kábítószer hatásához. Az introvertált személyiségek hajlamosabbak lesznek gondolataikba mélyedni és társas együttlét helyett csak relaxálni egy sörrel a kezükben.

Biológiailag kimutatták, hogy a hangos (85-90 dB), alacsonyfrekvenciás zene ingerli a belső fülünkben található zsákocskákat (lat. sacculus, egyensúlyérzetért felelős szervek) - azon keresztül pedig az agy boldogságérzetért felelős központját stimulálja (hippotalamusz). Így növekszik a szervezet aktivációs szintje (arousal), és sokkal nyitottabbak leszünk.

Egyébként az embereken kívül a halaknál találtak még hasonló működést, mint korai őseinknél. Ők mondjuk nem hallják a saját hangjukat, az emberek viszont igen - ezért is szeretnek sokan ordibálva énekelni.

Énekel a hal :)

Nem csak a "mai fiatalok"

A hangos zene egyébként nem újkeletű: éveken keresztül versengtek a legnagyobb együttesek a Guinness "Leghangosabb zenekara" címért, amit a Deep Purple érdemelt ki először 1972-ben, amikor Londonban 117 dB erősségű zenét produkáltak - három fan eszméletét is vesztette a koncert alatt. Utánuk jött sorban a többi nagy előadó: AC/DC, Led Zeppelin (130 dB), Leftfield (137 dB - a Brixton akadémia vakolata le is pattogzott több helyen)...

Végül a Guinness túl veszélyesnek ítélte a versengést, és törölte a 137 decibeles rekordot.

Manapság azonban nincs szükség ekkora hangerőre: profi számítógépes beállításokkal, megfelelő hangcsillapító anyagokkal elérhető, hogy a látótér bármely részén azonos minőségben hallják a zenét. A hangos zene megmaradt az amatőr bandák fegyverének.

Források:
http://cogweb.ucla.edu/ep/Sacculus.html
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18647281
http://www.azula.com/....Featured.jpg

Kapcsolódó bejegyzéseink
Szerző: szubjektiv

Ez is érdekelhet

Sok tanulmány foglalkozott már a zene sportteljesítményre gyakorolt hatásával - a legérdekesebbekből szemezgettünk.

5 ok, amiért hasznos zenét hallgatni sportolás közben

Sok tanulmány foglalkozott már a zene sportteljesítményre gyakorolt hatásával - a legérdekesebbekből szemezgettünk.

Karinthy nyomán úgy is feltehetnénk a kérdést: Jobb-e az CD mint a LP? És ha igen, miért nem?

Miért jobb a vinyl, mint a digitális zene?

Karinthy nyomán úgy is feltehetnénk a kérdést: Jobb-e az CD mint a LP? És ha igen, miért nem?