0
  1. Még üres a kosarad!
    Nézd meg akcióinkat!

Kis Kábelhatározó 1: Felépítés

A Hifi piacon legalább 1000 féle kábel érhető el. Mind különböző tulajdonságokkal rendelkezik, eltérő helyetekben alkalmazzák őket. Bejegyzésünkben az egyes kábelek felépítését vesszük górcső alá.

Talán a legegyszerűbb csoportosítás, ha funkció szerint vesszük sorra, milyen célokra gyártnak kábeleket.

  • Kisfeszültségű kábelek (vonalszintű, maximum 1-2V): ezeket köznyelven interconnect, vagy még pontatlanabbul RCA kábeleknek szokták hívni. Egyszeű rézkábelekről van szó, amiken minimális áram folyik csak - és gyakran RCA csatlakozó van a végükön.
  • Hálózati kábelek: 230V-os tápellátásra szolgálnak
  • Digitális kábelek: nem analóg jelet, hanem digitálisat továbbítanak (köznyelven: nem a jelerősség számít, hanem a jel (1) és a jel hiánya (0) által alkotott sorrend) - gyakran használják például a fényt közvetítőnek (ezek az optikai kábelek)
  • Hangszórókábelek: nagyobb feszültséget és nagyobb áramot visznek át, ezáltal sokkal komolyabb rendszereket képesek meghajtani. Ez a legdrágább kategória a többi közül, illetve jelen bejegyzés szempontjából a legfontosabb is, így ezzel foglalkozuk a továbbiakban.

Míg a készülékeket egymásra pakolva elég összesen egy méter kábel a csatlakozáshoz, a hangszórók esetén legalább 2x3m hangszórókábelre van szükség, elhelyezéstől függően.

A legelterjedtebb hangszórókábel-alapanyag a réz. Profi gyártóknál találkozhatunk az öt-kilences, hét-kilences megjelölésekkel. Ez a szám a réz tisztaságának mértékét jelöli (pl 99,999%) - látható tehát hogy hihetetlen kis mennyiségben van szennyeződés ezekben a kábelekben. Fontos a réz krisályszerkezete is, ez befolyásolja az elektronok mozgását, vagyis a kábel vezetőképességét, közvetve pedig a hangminőséget. Felsőkategóriás termékeknél gyakran alkalmaznak ezüst, arany ötvözetet is - nem csak a kábelben, hanem a forrasztóónban is! -, ezzel tovább finomítva a végeredményt.

Maga a kábelben futó érpár lehet sodrott (többszálú), vagy merev is (egy, nagy keresztmetszetű vezető). Ezek tulajdonságait pontosan, matematikai modellekkel tudják kiszámolni. Bővebben erről a folyamatról nemrég írtunk: Mi kerül egy méter hangszórókábelen 10 millióba?

A vezető körül folyó áram okozta torzítás csökkentésére árnyékolni szokták a kábelt. Erre a célra bármilyen vezető, de gyakori még a karbon árnyékoló használata is. Kis kitekintés: nagy frekvenciánál (antennáknál, adóvevőknél, tehát rádiófrekvenciás közvetítéseknél) nem a réz vezetékben megy a jel, hanem körülötte. Ezesetben vajmi keveset számít a mag, árnyékolás anyaga.

Személyesen láttuk például, ahogy az öreg van den Hul a róla elnevezett kábelt mutogatta széles közönség előtt egy kiállításon. A demonstráció fő attrakciója az volt, amikor egy öngyújtóval próbálta meg lángra lobbantani a kábelét - ami viszont a karbon árnyékolás miatt gond nélkül tűrte a kínzást. Látványos bemutatás, azonban feltehetjük a kérdést: valóban számít, hogy éghető-e egy hangszórókábel?

A gyártás utolsó lépése a szigetelés - ezzel találkozunk legtöbbet, így ha nem a falban mennek a kábelek, számít az esztétika is. Anyagát tekintve a kőolaj összes származékát felhasználják, nincs komoly jelentősége - emiatt néhány esetben el is hagyják.

Kapcsolódó bejegyzéseink
Szerző: howto

Ez is érdekelhet

Rövid ismertető a zene tárolási és megosztási módszerek fejlődésének

Zeneformátumok 1: Kódolásuk és terjesztésük

Rövid ismertető a zene tárolási és megosztási módszerek fejlődésének

Rengeteg formája van a zenének, de gondolkoztál már rajta hogy hány helyről lehet hozzájutni?

Zeneformátumok 2: a zene forrása

Rengeteg formája van a zenének, de gondolkoztál már rajta hogy hány helyről lehet hozzájutni?

Steve Jobs alapjaiban forgatta fel a zenepiacot: egységáron kínált zenét legálisan, mindenkinek.

Zeneformátumok 3: Prémium szolgáltatások

Steve Jobs alapjaiban forgatta fel a zenepiacot: egységáron kínált zenét legálisan, mindenkinek.

Összeszedtük, miért kell egy kis székesfehérvári garzonlakás árát kifizetni csupán két egység összekötésére.

Mi kerül egy méter hangszórókábelen 10 millióba?

Összeszedtük, miért kell egy kis székesfehérvári garzonlakás árát kifizetni csupán két egység összekötésére.